“VINARIJA ALEKS” NOVI SAD

“VINARIJA ALEKS” NOVI SAD

*Vinarija Aleks*  je osnovana 1990. godine i bavi se proizvodnjom vina i rakije. Zasadi vinograda na Banstolu dosežu još iz davnih tridesetih godina prošlog veka. Proizvodnja grožđa, vina i rakije je bila za mnogobrojnu familiju i prodavalo se komšiluku. Mi smo osnivanjem “*Vinarije Aleks*” tu proizvodnju podigli na viši nivo, pravimo kvalitetnije proizvode i izašli smo iz okvira naših zasada, te smo prinuđeni da grožđe i voće dokupljujemo. U planu je da na naših 5 jutara proširimo zasade vinove loze i voća.

U našem proizvodnom programu za sada imamo belo vino, Talijanski rizling i Game koje još uvek prodajemo u rinfuzi. Od te dve vrste vina dodavanjem više trava sa odležavanjem u prohromskim cisternama pravimo po karlovačkoj recepturi beli i crveni Bermet.

U našem proizvodnom programu imamo i rakije Loza, Kleka, Jabuka, Šljiva, Vinovica, Vinjak, Dunja, Kajsija i gorki liker “Ljiljin Listić”. Sa našim kvalitetnim proizvodima smo ušli u sam vrh najboljih, a to smo dokazali mnogobrojnim diplomama na domaćim sajmovima, kao i u Mađarskoj i Slovačkoj.

Naš prodajni objekat je u Novom Sadu na adresi:

Paje Markovića Adamova 26,
Telefoni 021/ 6338-605
Mobilni 065 / BERMET A , 065/ 2376382
gde možete doći, probati i kupiti naše proizvode.

*VINSKA ISTORIJA* 

 

Vinogradarstvo u Sremu je jedno od najstarijih u Evropi. Čokot je izdanak blagorodne zemlje na bregovima Fruške Gore već 1700. godina, kada je prvu lozu vina zasadio car Probus iz drevnog Sirmijuma. Dolaskom Turaka vinogradarstvo u Sremu je skoro uništeno. Postepeno se obnavlja I pun procvat dostiče u vreme Austro-Ugarske vladavine. Čokot je bio i ostao stožer života mnogih Karlovačkih naraštaja, a Karlovačko vino je blistalo širom Evrope, uvek gospodstveno i otmeno, među najboljima. Tokom nekoliko vekova Karlovci su smatrani za Srpsku prestonicu vina. Fruškogorska vina su još u 15 veku izvožena u Češku i Poljsku.

Književnik i član Bečke Akademije Nauka Zaharije Orfelin je 1783. godine u Beču štampao “Iskusni Podrumar”, a Prokopije Bolić, arhimandrit manastira Rakovac na Fruškoj Gori, štampao je u Budimu 1816. godine prvi vinogradarski priručnik pod nazivom “Soversen Vinodelac”. Ovo su najstariji radovi na našem jeziku u Vojvodini, vinogradarstvu i vinarstvu.

Autentično vino ovog kraja je Bermet, koje su trgovci još pre 150 godina izvozili u SAD, a prema nekim podacima Bermet se nalazio i na vinskoj karti “*Titanika*”. To je posebno likersko vino, koje asocira na Italijasnki Vermut, ali se priozvodi na drugi način, maceracijom više od 20 različitih trava i začina. Bermet se i danas proizvodi u Sremskim Karlovcima, a u
nekim vinarijama možete ga probati uz lokalnu slatku pitu, uz tradicionalniKarlovački Kuglof.

Bermet je aromatizovano slatko vino proizvedeno po posebnom postupku, pojačanim vinskim destilatom sa dodatkom dozvoljenih mirisnih i gorkih biljnih delova od 15 do 22 biljke. Sastojci : pelen(absunthim), oraščić(nuh mushata), pitoma nana(folia menthaepiperitac), …. Služi se kao aperitiv, a i posle obroka ohlađen na temperaturi od 15-17 C.

Neki delovi Istorije pisani su ljubavlju, pojedeni krvlju, a poneki čak i vinom. Bio je ustaljen proces naših mitropolita i patrijarha za vreme vladavine Austro-Ugarske da pojedine odluke zapečate kovčegom Bermeta.

U 21-vom veku Ja sam Bermet odneo u Kinu i lansirao sam priču da je to *Piće Bogova sa Fruške Gore.* Inače dobitnik sam mnogih priznanja, ali najznačajnija su mi :

*Šampionski pehar* na Evropskom prvenstvu Guor-Ma|arska 2005, *Šampionski pehar *za kvalitet na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2007.

Na Svetskom Prvenstvu Vina u Slovačkoj 2005 i 2006 *srebrne medalje* za kvalitet. Želeo bih da na novim dvorovima BERMET bude u vinskoj karti i nadam se da ću u tome uspeti.

Vitez sam “*VINSKOG EVROPSKOG REDA – SVETI ĐORĐE*” iz Ajzenštata, Austrija i osnvač Vinogradarskog, Vinskog klastera, za unapređenje Fruške Gore i vraćanje joj stare slave.

Ljiljin Listić je gorki liker, lekovitog svojstva sa 20 dodataka : pelen(absynthium), smreka(juniperus), rajsko drvo(lignum aloes), onajz seme(anisum),… Može se piti pre jela kao aperitiv, a tako|e može i posle jela kao digestiv. Pije se rashlađen, a po potrebi i zavisnosti od ukusa sa kriškom limuna.

Dobitnik sam *Zlatne Medalje* na Novosadskom sajmu 2004 i 2005. godine. U Oktobru 2007. sam izvršio zaštitu robnog žiga ” *BERMET ALEKS* ” na domaćem i međunarodnom tržištu. Intezivno radim na brendiranju pića bogova sa Fruške Gore BERMET – a , a samim tim pošto sam najbolji među najboljima radim na svom brendiranju i nastojim da Ja sam postanem prepoznatljiv u toj priči. Na sajmu Turizma u Novom Sadu, oktobar 2007. dobio sam za malu flašicu *Bermet*-anagradu “*DOBAR DIZAJN*”. Tim dobrog enologa *Jovice Popova*, dizajnera *Vuka* i ja koji na svim manifestacijama nastupam u sremačkoj nošnji krunisali smo još jednu pobedu u nizu.

Dana *05.03.08.* je “*Vinarija Aleks*” pristupila klubu dvorskih liferanata sa šampionskim crvenim i belim *BERMET*-om, a to znači da ce se na *KRALJEVSKOM **DVORU* u
Beogradu služi “ *BERMET ALEKS* “. Na nedavno održanoj Oplenačkoj berbi 11 i 12. oktobra u Topoli za suvenir “ *SREMAC* *SA BERMETOM* “ dobili smo nagradu za najbolji suvenir. Izuzetno nam je drago zadobijenu nagradu jer to je još jedno priznanje za nač uloženi trud i rad na brendiranju *BERMETA* i širenju priče Fruške Gore i Srema.

Na proteklom 75. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu za gorki liker“ *LJILJIN **LISTIĆ* “ dobili smo zlatnu medalju, što nam je izuzetno drago. Na sajmu suvenira u Vrnjačkoj Banji priznanje za idejno rešenje “ *SREMAC NA BURETU BERMETA*

Na I međunarodnom šampionatu Srbije proizvođača vina i jakih alkoholnih pića koje organizuje “*SABOROVANJE* “ i “ *DIJASPORAGROUP* “*BERMET **Vinarije Aleks*je u klasi desertnih vina osvojio *II* mesto, a u klasi *BERMET*-a *I* mesto.

Na nedavno završenom ocenjivanju za predstojeći 76 poljoprivredni sajam u Novom Sadu učestvovali smo sa osam uzoraka na ocenjivanju i dobili dve velike zlatne za “ *LJILJIN LISTIĆ* “ i Medovina “ *SVAROG* “, zlato za rakiju od *maline*, *dunje* I zlato za “ *TUBERMET* “ bianco, aromatizovano belo slatko vino, srebro za “ *TUBERMET* “ aromatizovano crveno slatko vino,za rakiju od *kajsije* i Jabukovacu “ *TRI RATNA DRUGA* “.U saradnji sa *AGROGLJIVAMA GZ* radimo pet proizvoda, u naš BERMET i rakije stavljamo *tartufe*.

U saradnji sa “ *Chocolate Passion* “ iz Subotice, oni ručno rade čokolade koje pune sa našim BERMET-om, što je izvanredno. Na najboljem putu smo da uskoro adaptiramo vinski podrum u Sremskim Karlovcima. Vinski klaster je sa Muzejom grada potpisao ugovor o tehničko – poslovnoj saradnji, da zajedničkim snagama dovodimo turiste u Sremske Karlovce.

Na prvom održanom *ROYAL WINE CHALLENGE **BELGRADE 2009* naš *BERMET* je osvojio šampionski pehar, koji mi je lično uručen od strane njegovog kraljevskog visočanstva P*RINCA ALEKSANDRA II KARAĐORĐEVIĆA*, a satim se ponosim.

U Temerinu na ocenjivanju *TOP 12* naš *GAME* je ušao u *12 najboljih vina Vojvodine*, što je već drugi put.

Na svim značajnim manifestacijama je naša vinarija podrška, znate u Sremu kljukali gusku a nisu je pojili i guska je crkla, e da se to nebi dogodilo mi smo tu sa našim proizvodima. Pozovite nas doćićemo da napravimo degustaciju.

                                          *   Ž I V E L I *
 
 

021 44 64 93 / 060 63 38 605 / 065 237 63 82
Paje Markovića 26,Novi Sad
21000
55791333
102770639